Friday, January 20, 2017

Trump zet 20 miljoen Amerikanen in de kou



Trump, de “president voor alle Amerikanen”, tekent meteen presidentieel decreet om er 20 miljoen in de kou te zetten





De Amerikaanse president Donald Trump heeft kort na zijn eedaflegging een eerste decreet tegen Obamacare ondertekend om zo de verplichte zorgverzekering te kunnen afschaffen. Daarmee zet Trump, die enkele uren eerder nog speechte een president te willen zijn voor alle Amerikanen, er meteen 20 miljoen in de kou. Eén van zijn eerste beslissing was ook om 20 januari, de dag van zijn inauguratie, uit te roepen tot een nationale feestdag.
20 miljoen is de laagste schatting van het aantal Amerikanen die nu wel een ziekteverzekering hebben, maar er voor de invoering van de Affordable Care Act zich geen konden veroorloven. Het gaat vooral om jonge mensen en gepensioneerden. Als Obamacare verdwijnt, vallen ze opnieuw zonder ziekteverzekering.
De Affordable Care Act uit 2010 moest ervoor zorgen dat alle Amerikanen een ziekteverzekering konden afsluiten, en het wordt beschouwd als één van de , zoniet dé belangrijkste verwezenlijking van ex-president.
Trump tekende een document waarin hij instanties dirigeert om de ontmanteling van Obamacare in de gang te zetten. Hij deed dat onder toeziend oog van vicepresident Mike Pence in de Oval Office van het Witte Huis na afloop van de inaugurele parade.

Trump Day

Het door Republikeinen gedomineerde Congres zette vorige week al de eerste stappen om Obamacare af te schaffen. De Republikeinen en Trump willen af van de wet, omdat ze het een voorbeeld vinden van ongewenste overheidsbemoeienis.
Trump tekende eerder op de dag al een aantal decreten. Zo wil de nieuwe president af van het klimaatbeleid dat werd gevoerd onder president Obama, het Climate Action Plan. Hij heeft ook een decreet getekent dat erop neerkomt dat in Amerika de dag van zijn inauguratie voortaan een feestdag is: 20 januari wordt de “nationale dag van patriottisme”.
 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home